Időpont foglalás
Mire jó a konzultáció?

A konzultáció során lehetősége van teljeskörű személyre szabott tájékoztatást kapni jogi lehetőségeiről, választ kap arra kérdésére is, hogy „mi az amiben egy ügyvéd segítségére lehet”.

A személyes találkozót követően tudja mérlegelni azt, hogy igénybe kívánja venni szakképzett ügyvéd segítségét.

i

Ittas vezetés

Miért érdemes ügyvédhez fordulnia?

Minden terheltnek, így az ittas vezetőknek is joga van ahhoz, hogy védőügyvédet hatalmazzon meg az eljárás bármely szakában, akár már az eljárás megindulásának a napján. Ittas vezetés miatt indult eljárásban nem kötelező a védelem, így a hatóság nem gondoskodik a jogainak – és érdekeinek – érvényesüléséről. Tehát a kérdésre a válasz: célszerű minél hamarabb védőügyvédet fogadnia, csak így van esélye arra, hogy az Ön jogai és érdekei a büntetőeljárás során hozzáértő módon legyenek képviselve.

Mi a cél ittas vezetés esetén?

Az Ügyfél számára a lehető legkedvezőbb döntés elérése, a kiszabható büntetés minimalizálása. Amennyiben Önnel szemben először indult ittas vezetés miatt eljárás, akkor a legvalószínűbb, hogy pénzbüntetést és járművezetéstől eltiltást alkalmaz joghátrányként a bíróság. Így a pénzbüntetés mértékének és a járművezetéstől eltiltás időtartamának a minimalizálása, lehetőség szerint járművezetéstől eltiltás adott kategóriára történő korlátozása, különös méltányolást érdemlő esetben akár a járművezetéstől eltiltás mellőzése.

Légalkoholszint táblázatVéralkoholszint táblázatMegállapítás
0.1 mg/l alatt0.2 g/l alattaz alkoholfogyasztás nem bizonyítható
0.11 – 0.25 mg/l0.21 – 0.5 g/livott de alkoholosan nem befolyásolt
0.26 – 0.4 mg/l0.51 – 0.8 g/ligen enyhe
0.41 – 0.75 mg/l0.81 – 1.5 g/lenyhe
0.76 – 1.25 mg/l1.51 – 2.5 g/lközepes
1.26 – 1.75 mg/l2.51 – 3.5 g/lsúlyos
1.76 mg/l felett3.51 g/l felettigen súlyos

Mikor van lehetőség kategóriára korlátozásra?

A járművezetéstől eltiltás meghatározott fajtájú (légi, vasúti, vízi vagy közúti) és kategóriájú járműre is vonatkozhat, amennyiben a terhelt több járművezetői kategóriára (AM,A,B,C,D stb.) rendelkezik vezetői engedéllyel, lehetőség van attól a járművezetői kategóriától eltiltani, amellyel a bűncselekményt elkövette.

Mikor kell utánképzésen részt venni?

Utánképzésen kötelező részt venni akkor, ha a bíróság Önt teljes körűen eltiltja a járművek vezetésétől, abban az esetben ha kategóriától eltiltást alkalmaznak Önnel szemben nincs utánképzési kötelezettsége.

A bíróság ítéletében nem rendelkezik arról, hogy utánképzésen kell részt vennie, a bíróság végzésében vagy ítéletében éppen ezért azt kell figyelnie, hogy kategóriától eltiltást alkalmazott-e a bíróság Önnel szemben vagy sem.

Mikor bűncselekmény és mikor szabálysértés az ittas vezetés?

Ha a szervezetben található légalkoholszint nem haladja meg a 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, vagy 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt akkor a cselekménye szabálysértés, amennyiben ezeket az értékeket meghaladó érték előidézésére alkalmas szeszesital fogyasztásából származó alkohol van a szervezetében, abban az esetben bűncselekményt valósít meg cselekménye.

Mire számíthat 2021-ban ittas vezetés esetén?

Az elmúlt években a leggyakrabban előfordult kérdés „Mire számíthatok?”. A jogszabályok dinamikus változásai, a különböző téves vagy már nem aktuális információk miatt nehéz kiigazodni böngészőben talált, sokszor évekkel ezelőtti adatokon, „tanácsokon”. Rossz döntés folytán ebbe az élethelyzetbe került személynek célszerű konzultáción részt venni azért, hogy a lehetőségeiről pontos tájékozódni tudjon.

Hasznos-e részt venni konzultáción?

A konzultáció során lehetősége van arra, hogy előadja milyen ok vezetett az ittas vezetés elkövetéséig. A tényállás megismerését követően tudja Önt teljes körűen tájékoztatni a védőügyvéd a bűncselekményről, az eljárás lehetséges lefolyásáról és kimeneteléről, valamint a várható büntetésekről.

Miért válasszon engem?

Több éves tapasztalattal rendelkezem ittas vezetés miatt indult büntetőügyekben, így ismerem az elmúlt években kialakult bírói gyakorlatot. Ügyfélként valamennyi Önben felmerülő kérdésre naprakész, közérthető tájékoztatást kaphat. Célom az ügyfél-ügyvéd közötti kölcsönös bizalom kialakítása, hiszen színvonalas szakmai munkával lehet csak olyan eredményt elérni, amely megfelel az Ügyfél elvárásainak. Erre tekintettel munkámat olyan színvonalon látom el, amelyet én is elvárnék hasonló helyzetben.

Mit értünk ittas vezetés alatt?

236. § (1) Aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt

a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

d) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget

okoz.

(3) Aki ittas állapotban nem gépi meghajtású úszólétesítmény vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton nem gépi meghajtású jármű vezetésével a (2) bekezdésben meghatározott következményt idézi elő, az ott tett megkülönböztetés szerint büntetendő.