Időpont foglalás
Mire jó a konzultáció?

A konzultáció során lehetősége van teljeskörű személyre szabott tájékoztatást kapni jogi lehetőségeiről, választ kap arra kérdésére is, hogy „mi az amiben egy ügyvéd segítségére lehet”.

A személyes találkozót követően tudja mérlegelni azt, hogy igénybe kívánja venni szakképzett ügyvéd segítségét.

g

Bérleti szerződés

Mit érdemes tudni a (lakás)bérleti szerződésről?

A koronavírus okozta válság nem csak kihatással volt valamennyi gazdasági ágazatra, de arra sarkalta a piaci szereplőket, hogy komoly változásokat hajtsanak végre ahhoz, hogy továbbra is életben tudjanak maradni. Ez hatással volt az ingatlan piacra azon belül is azokra a szereplőkre, akik korábban airbnb vagy lakóingatlan bérbeadásával foglalkoztak. A turizmus visszaesésével az airbnb szolgáltatással foglalkozó ingatlantulajdonosok a rövid távú megoldás helyett a hosszú távú megoldást kerestek a problémáikra, így egyre többen adják ki a lakásukat hosszútávra. Ezért, ha olyan ingatlan bérbevételén gondolkozik, amely minden igényét kielégíti célszerű előbb tájékozódni arról, hogy mit vegyen figyelembe a bérleti szerződés aláírásakor. Általánosságban elmondható, hogy mind bérbeadói, mind bérlői oldalon lehetnek buktatók, amelyekre érdemes odafigyelni az ingatlan bérbevételét megelőzően.

Mire érdemes odafigyelni?

Első és legfontosabb szabály, hogy minden esetben kössünk szerződést és azt foglaljuk írásba mindent, amit a bérleti jogviszony fennállása alatt fontosnak tartunk. Tulajdonosként célszerű, ha már az ingatlan meghirdetésekor rendelkezésre áll egy szerződés minta, amely előzetesen átküldhető a lehetséges bérlőnek. A szerződés a későbbiekben támpontul szolgál a vitás helyzetek megoldásában.

A szerződés megkötését és a beköltözést leggyakrabban óvadék (kaució) fizetésétől teszi függővé a bérbeadó, amely akár több havi bérleti díj is lehet. Célszerű pontosan rögzíteni, hogy az óvadék milyen esetekben jár vissza a Bérlő részére, valamint azt, hogy milyen kiadásokra lehet felhasználni azt. Gyakran előfordul, hogy a szerződésben külön kikötik azt, hogy amennyiben az óvadék vagy annak egy része menet közben felhasználásra kerül, akkor a megfelelő határidőn belül fel kell tölteni az óvadék keretét. Amennyiben ezek a kérdések nem kerülnek meghatározásra a szerződésben, előfordulhat, hogy azzal szembesülünk, hogy bizonyos munkálatokat a bérbeadó a bérlőkkel kíván megfizettetni, vagy akár olyan szerelési költségre kívánja azt fordítani, amely nem a bérlő hibájából keletkezett, hanem a természetes amortizáció következménye.

Akár ennek a fordítottja is megtörténhet, ha bérbeadóként nem tisztázzuk az óvadékra vonatkozó feltételeket, így a bérlő menetsül olyan költéség megfizetése alól, amelyet nyilvánvalóan ő okozott a bérleti jogviszony alatt.

A szerződésben tisztázni kell a bérleti szerződés időtartamát, tehát, hogy határozott vagy határozatlan időre kívánjuk kötni, valamint a felmondási feltételeket és felmondási időt, illetve a felmondás kezdő napját. Szintén fontos tisztázni azt is, hogy ha határozott időre kötött bérleti szerződés a határozott idő lejártával határozatlan idejű bérleti szerződésként él tovább vagy pedig szükséges új szerződés kötése a felek között.

A szerződésnek minden esetben tartalmaznia kell a bérleti díjat, illetve a közüzemi költségek összegét és fizetési határidejét. Azt is foglaljuk bele a szerződésbe, hogy a közüzemi számlákat, melyik fél fizeti. Fontos körültekintően kitérni arra, hogy milyen költségek kapcsolódnak a lakáshoz, így az épület állagmegóvását szolgáló munkálatok nem feltétlenül kapcsolódnak a lakáshoz, ezért érdemes tisztázni pontosan mit tartalmaz a közös költség.

A tulajdonosnak joga van az ingatlan állapotát ellenőriznie, ami azt jelenti, hogy személyesen megtekintheti az ingatlant. Fontos, hogy a szerződésben térjünk ki arra, hogy a tulajdonos milyen gyakran ellenőrízheti az ingatlan, oly módon, hogy indokolatlanul ne zavarja a bérlőt. Azt is célszerű kikötni, hogy az ingatlan kizárólag a bérlő jelenlétében ellenőrízheti. 

Célszerű a szerződés megkötésekor jegyzőkönyvet készíteni az ingatlanban lévő azon használati tárgyakról, amellyel együtt a bérbeadó az ingatlant a bérlő birtokába adja. Így a bérleti jogviszony megszűnésekor könnyebb tisztázni azt, hogy mely használati tárgyak kinek a tulajdonát képezik. Gyakori vitapont, ha az ingatlanban meghibásodik egy háztartási gép azt, melyik félnek kell javítani. Éppen ezért a bérbeadó akkor köteles a háztartási eszközöket hiba esetén megjavítani, ha az megállapodásként szerepel a szerződésben.

Mindenképpen határozzuk meg a szerződésben a kiköltözési határidőt. Célszerű közjegyzői okiratba foglalni a kiköltözési kötelezettséget, ezáltal végrehajthatóvá válik. Ellenkező esetben vita esetén akár hónapokig is használhatja az ingatlant a bérlő jogcím nélkül jelentős anyagi kárt okozva ezzel a bérbeadónak.

Nem kellően világos és homályosan megfogalmazott szerződés sok vita alapja lehet, ezzel szemben szakmailag jól elkészített szerződéssel elkerülhető a jogvita a bérbeadó és a bérlő között.